Back to Top

Oljčno olje vsebuje triacilglicerole z visokim deležem oleinske kisline (enkrat nenasičene) in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Pri teh velja izpostaviti omega 3 in omega 6 ki so izredno pomembne za kardio vaskularno zaščito. V manjših količinah pa vsebuje tako imenovane neumiljive snovi, ki dajejo olju posebno mesto v kulinariki. Oljčno olje ima visoko vsebnosti antioksidantov, predvsem biofenolov. Skupaj z uravnoteženo maščobno kislinsko sestavo ima oljčno olje varovalni učinek. Biofenoli so izjemno pomembni, ker preprečujejo oksidacijske procese tako v olju kot v človeškem organizmu. Pomembne sestavine oljčnega ilja so tudi vitamini A,D, E, K.

 

Posebnost deviškega oljčnega olja je v tem, da je olje pridobljeno iz sadeža izključno z mehanskimi postopki. Tako pridobljeno olje je deviško, ker ni ne kemijsko ne toplotnoobdelano ter ne vsebuje nobenih dodatkov. Ekstra deviško oljčno olje je olje najvišje možne kvalitete. Za ekstra deviško oljčno olje je izjemno pomemben celoten potek pridelave. Ročno obiranje, takojšnja predelava nepoškodovanih in očiščenih plodov ter spremljanje zorenja oljčnega olja. Industrijsko olje ima sicer nižjo ceno vendar ne ohrani vrhunske kakovosti saj oljke obirajo strojno, oljke prevažajo v tovornjakih, skladiščijo v kupih kar povzroča mehanske poškodbe, encimsko hidrolizo in oksidacijo. Olje je zato nujno slabše kakovosti.

 

Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Oljčno olje znižuje LDL (slab holesterol) in zvišuje HDL (dober holesterol). Vsebuje povišano koncentracijo beta-sito-stirolov kateri zavira absorbcijo holesterola. Poleg tega, da je oljčno olje najbolj prebavljiva maščoba, ščiti celoten prebavni trakt. Ugodni učinki pri gastro intestinalnih težavah so znani še iz davnine. Deviško oljčno olje se uporablja za pospeševanje izločanja žolča, za odpravljanje žolčnih kamnov in za klistiranje. je blago, neboleče odvajalo za otroke in slabotne osebe. Uporablja se zunanje v obliki obkladkov. Zdravilen učinek ima pri vnetju želodca in tankega črevesa, ter pri zastrupitvah z jedkimi tekočinami ali solnimi raztopinami. Uporablja se pri zdravljenju krvavečih hemoroidov. Oljčno olje spodbuja absorpcijo kalcija in njegovo mineralizacijo ter s tem preprečuje osteoporozo.

 

Priporoča se uživanje 20 do 40 ml oljčnega olja dnevno.

 

Oljčno olje avtohtone sorte istrska belica ohrani bogato aromo do 18 mesecev nakar začne izgubljati na kvaliteti. Kot samo olje je uporabno več let vendar po preteku 18 mesecev se začne spreminjati sestava kot so vitamini in biofenoli. Zato tako olje ne ustreza več zahtevam vrhunskega oljčnega olja.

 

Oljčno olje hranite pri temperaturi 12 do 15°C. Shranjeno naj bo v temnih steklenicah. Kupujte ga v manjših embalažah zato, da ni predolgo odprto oziroma ga doma pretočite v več manjših