OPIS OLJA

 

Oljčno olje vsebuje triacilglicerole z visokim deležem oleinske kisline (enkrat nenasičene) in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Pri teh velja izpostaviti omega 3 in omega 6 ki so izredno pomembne za kardio vaskularno zaščito. V manjših količinah pa vsebuje tako imenovane neumiljive snovi, ki dajejo olju posebno mesto v kulinariki. Oljčno olje ima visoko vsebnosti antioksidantov, predvsem biofenolov. Skupaj z uravnoteženo maščobno kislinsko sestavo ima oljčno olje varovalni učinek. Biofenoli so izjemno pomembni, ker preprečujejo oksidacijske procese tako v olju kot v človeškem organizmu. Pomembne sestavine oljčnega ilja so tudi vitamini A,D, E, K.

 

Posebnost deviškega oljčnega olja je v tem, da je olje pridobljeno iz sadeža izključno z mehanskimi postopki. Tako pridobljeno olje je deviško, ker ni ne kemijsko ne toplotnoobdelano ter ne vsebuje nobenih dodatkov. Ekstra deviško oljčno olje je olje najvišje možne kvalitete. Za ekstra deviško oljčno olje je izjemno pomemben celoten potek pridelave. Ročno obiranje, takojšnja predelava nepoškodovanih in očiščenih plodov ter spremljanje zorenja oljčnega olja. Industrijsko olje ima sicer nižjo ceno vendar ne ohrani vrhunske kakovosti saj oljke obirajo strojno, oljke prevažajo v tovornjakih, skladiščijo v kupih kar povzroča mehanske poškodbe, encimsko hidrolizo in oksidacijo. Olje je zato nujno slabše kakovosti.

 

Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Oljčno olje znižuje LDL (slab holesterol) in zvišuje HDL (dober holesterol). Vsebuje povišano koncentracijo beta-sito-stirolov kateri zavira absorbcijo holesterola. Poleg tega, da je oljčno olje najbolj prebavljiva maščoba, ščiti celoten prebavni trakt. Ugodni učinki pri gastro intestinalnih težavah so znani še iz davnine. Deviško oljčno olje se uporablja za pospeševanje izločanja žolča, za odpravljanje žolčnih kamnov in za klistiranje. je blago, neboleče odvajalo za otroke in slabotne osebe. Uporablja se zunanje v obliki obkladkov. Zdravilen učinek ima pri vnetju želodca in tankega črevesa, ter pri zastrupitvah z jedkimi tekočinami ali solnimi raztopinami. Uporablja se pri zdravljenju krvavečih hemoroidov. Oljčno olje spodbuja absorpcijo kalcija in njegovo mineralizacijo ter s tem preprečuje osteoporozo.

 

Priporoča se uživanje 20 do 40 ml oljčnega olja dnevno.

 

Oljčno olje avtohtone sorte istrska belica ohrani bogato aromo do 18 mesecev nakar začne izgubljati na kvaliteti. Kot samo olje je uporabno več let vendar po preteku 18 mesecev se začne spreminjati sestava kot so vitamini in biofenoli. Zato tako olje ne ustreza več zahtevam vrhunskega oljčnega olja.

 

Oljčno olje hranite pri temperaturi 12 do 15°C. Shranjeno naj bo v temnih steklenicah. Kupujte ga v manjših embalažah zato, da ni predolgo odprto oziroma ga doma pretočite v več manjših steklenic.

 

 

 

 

 

 

Naročilo!

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sveže novice

Obiranje oljk 2017

 

Obljuba dela dolg.

Čas obiranja oljk je prišel zato vas tudi letos vabim, da se nam pridružite v kolikor bi vas tak dogodek zanimal. Obiranje je primerno za vse razen za majhne otroke. Za njih organiziramo ločeno obiranje na njim bolj zanimiv način. Če bi vas zanimalo za drugo leto mi lahko pišete za več informacij.

 

Z obiranjem pričnemo 29.10. in nato nadaljujemo vse sončne dni, ki nam bodo na razpolago. Potrebujete le dobro voljo. Mi poskrbimo za delo, hrano in pijačo J


Vse kar prosim je, da me kakšen dan prej kontaktirate na elektronski naslov zaradi organizacije in zato, da dobite točne napotke kje se dobimo. Zjutraj je potrebna točnost zato, ker sicer sami ne bi našli pravih oljčnikov (da sosedom ne poberete), vrnete se pa z nami ali pa kadarkoli prej. Nazaj je pot zelo enostavna. Odhod je ob 9ih (če želite kavico morate priti toliko prej).


Za suho malico v njivi, pijačo in toplo malico na koncu je poskrbljeno. Potrebujete le toplo obutev in topla, udobna oblačila pri katerih ne bo hudega, če se umažejo:) Oljke so seveda mastne.
Torej od nedelje naprej, če le ne dežuje...VABLJENI.

 

Ker gre za turističen dogodek ob katerem se naučite nekaj novega je pri nas obiranje kot vedno povsem brezplačno.

 

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

040 21 93 92

 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information